با حرکت پرشتاب دنیا به سمت اقتصاد دیجیتال ، می توان گفت که انقلابی دیجیتالی در دنیا در حال وقوع است. انقلابی که نظیر آن را فقط در زمان اختراع موتور بخار، ژنراتور برق و صنعت چاپ شاهد بودیم.
در حقیقت این سه تکنولوژی باعث ایجاد تغییرات شگرف عمیقی بر جهان در ادوار گذشته شدند. اکنون صنعت دیجیتال همین حکم را دارد و دقیقا باعث همین تغییرات بنیادین بر جهان شده است.
در ایران فعالان در این حوزه معتقدند مهم ترین رشد دیجیتالی که لازم است در ایران صورت گیرد، به دلیل تاثیر آن بر اقتصاد است. به همین دلیل اقتصاد دیجیتال مهمترین مساله ای است که در ایران روی آن تمرکز شده است.
مشاور فناوری های نوین ریاست جمهوری عقیده دارد که با توجه به توسل کشورهای دنیا به اقتصاد دیجیتال ، عدم حرکت ایران به سمت این فناوری مانع رشد کشور در انواع حوزه های اقتصادی می باشد. بانک ها، بازارهای بورس و صندوق های سرمایه گذاری با روی کار آمدن فناوری اطلاعات دچار تغییرات شگرفی شده اند.
چنین تحولاتی حتی بر تولیدات داخلی کشورهایی مثل سنگاپور و کره جنوبی تاثیر عمیقی گذاشته است. به طوری که پیشرفتشان در حوزه اقتصاد دیجیتال جهشی فوق العاده داشته است.
در حال حاضر سهم ایران از اقتصاد دیجیتال جهان 8.4 در صد است. با توجه به آمار جهانی آن که حدود 32 درصد است عدد بسیار پایینی است. بنابراین ایران باید به حوزه دیجیتال نگاه ویژه ای داشته باشد تا بتواند در حوزه صنایع دیجیتال جایگاه جدیدی در بالای هرم تقسیم کار جهانی به خود اختصاص دهد.
البته سرمایه گذاری در صنعت دیجیتال نیازمند چتر حمایتی دولت و مردم است و بسیار باید هوشمندانه صورت پذیرد.
هوش مصنوعی رویکردی دیگر از حوزه دیجیتال در ایران
کشور ما در حوزه هوش مصنوعی رتبه اول در منطقه، پنجم در آسیا و هفدهم در جهان را دارد. این به این معنی است که ما در بین کشورهای اسلامی رتبه اول را داریم، پس می توانیم رهبری را نیز بر عهده بگیریم.
تصمیم بر آن است که در سال 99 حمایت از هوش مصنوعی به شدت افزایش یابد و از این فناوری در جهت خلق ثروت استفاده گردد. استارتاپ هایی که در این زمینه فعالیت می کنند تحت حمایت قرار گیرند. هوش مصنوعی در کنار اینترنت اشیا به کمک کشاورزان برای استفاده بهینه از آب، کود، رسیدن محصول و درو محصول می آید.
همینطور استفاده از آن در جنگ و ابزارهای جنگی بر همگان روشن است. در واقع کاربردهای هوش مصنوعی به قدری فراگیر است و چنان در همه حوزه ها و علوم تاثیرگذار است که توضیح همه آنها در یک مقاله نمی گنجد.
اساتید دانشگاه معتقدند که اکنون تدریس هوش مصنوعی در دانشگاه ها به صورتی عالی و جامع صورت می گیرد. جوانان بسیار با استعدادی نیز در این زمینه داریم. مشکلی که وجود دارد این است که در دانشگاه ها بیشتر به مباحث تئوری و چگونگی کارکرد الگوریتم ها می پردازند و جنبه کاربردی هوش مصنوعی تا حدی نادیده گرفته می شود.
متاسفانه مدیران دانش کافی را در این حوزه ندارند. بنابراین لازم است که اقدامات مهم در این خصوص از جانب مسئولان صورت گیرد.
پیشرفت فناوری های دیجیتال و تاثیر آن در رونق انواع کسب و کار
می خواهیم نشان دهیم که فناوری چرا و چگونه بر سطوح عملیاتی مختلف تاثیر می گذارد. با توجه به ظهور مدل های کسب و کار نوین و قدرت گرفتن فناوری های دیجیتالی ، فضای کسب و کارها متحول گشته است. لازم است که مدیران این کسب و کارها به دانش استفاده از انواع فناری برای توسعه کسب و کار خود مجهز باشند.