مقالات

برنامه نویسی و سیر تکامل آن از گذشته تا کنون

برنامه نویسی و سیر تکامل آن از گذشته تا کنون

برنامه نویسی ، شاید بار ها این کلمه را شنیده باشید، اما با مفهوم آن آشنا نباشید یا اصلا ندانید که چیست و چه کاربردی دارد یا به چه کسی برنامه نویس می گویند، این مفاهیم انقدر هم که به ظاهر سخت می آیند سخت نیستند.

ما در این مقاله از سامانه استوکستان قصد داریم شما را با این مفهوم اشنا کنیم پس تا پایان این مقاله ما را همراهی نمایید.

امروزه کامپیوترها بدون برنامه نویسی بی فایده هستند،برنامه های کامپیوتر، همان چیزهایی هستند که باعث کار کرد کامپیوتر میشوند، کامپیوتر های مدرن امروزی بدون نرم افزار فقط ماشین های پیچیده ای برای تبدیل برق به گرما هستند.

پیدایش برنامه نویسی

برنامه نویسی، از سال 1801 در شهر فرانسه توسط شخصی به نام جکارد آغاز  شد، طراحی ماشین بافندگی از نمونه های علمی و قدیمی می باشد. در سال 1847 یک ریاضیدان انگلیسی توانست ارتباط بین علوم ریاضیات و منطق را اثبات نمایند، ولی تا سال 1940 طول کشید تا برنامه نویسی را بتوان در محاسبات کامپیوتری به کار برد.

درسال 1940 اولین کامپیوتر با حافظه محدود و سرعت پایین وارد بازار شد، اجرای برنامه ها در این کامپیوتر ها نیازمند تنظیم کلید، سوئیچ و اتصال سیم ها بود که منطق برنامه را مشخص میکرد.

در سال 1943 آدا لاولاس به عنوان اولین برنامه نویس رایانه در جهان شناخته شد.

در این دوره، چیزی جز تنظیم سیم ها نبود، برای یک محاسبه چند دقیقه ای نیازمند روزها وقت برای اتصال سیم ها ، کلید ها و پورت ها برای انجام یک دستور بود.

در سال 1945 جان وان نیوتن با ارائه دو اصل اساسی که تاثیر مستقیم بر توسعه برنامه نویسی داشت، توانست تحولی دگرگون ایجاد کند.

  • اولین اصل تکنیک برنامه مشترک نام داشت که برنامه ها ساده باشند که نیازی به سیم کشی های پیچیده نباشد.
  • دومین اصل انتقال کنترل به صورت شرطی بود، برنامه نویسی، شامل بلاک های کوچکی از دستورات شدند که هر جای از برنامه نیاز بود می توانست استفاده شوند.

در سال 1948 تئوری استفاده از منطق باینری صفر و یک در محاسبات نرم افزاری ارائه شد.

اولین زبان برنامه نویسی

درسال 1949 پس از ارائه دو اصل جان وان نیوتن، زبان برنامه نویسی کوتاه به وجود امد، کد کوتاه دستورات آن به صورت صفر و یک می باشد. این کد کوتاه اولین زبان برای کامپیوتر به حساب می امد.

پس از ان در سال 1957 زبان فورترن به عنوان اولین زبان برنامه نویسی توسط IBM ارائه شد. دستورات این زبان بسیار ساده بود، هر چند امروزه با گسترش زبان برنامه نویسی، این زبان ناکار امد شده است.

مفهوم برنامه نویسی

ابتدا اجازه دهید این مفهوم را این گونه برای شما تعریف نماییم، ما انسان ها برای برقراری ارتباط بین خودمان نیاز به زبان داریم و هر ملت و کشوری زبان خاص خودشان را دارند که می توانند با استفاده از ان با هم ارتباط برقرار نمایند، حالا برای برقراری ارتباط بین ماشین و انسان نیاز به زبان خاص داریم تا دستورات را به ماشین ها منتقل کنیم و نتیجه دلخواه خود را ببینیم.

به این زبان که ارتباط بین انسان و ماشین را برقرار میکند، زبان برنامه نویسی میگوییم.

بر نامه نویسی، یعنی وارد کردن یکسری دستورات و عملکرد ها به کامپیوتر که با پردازش آن در cpu ، یک خروجی را به شما می دهد. به زبان قابل فهم ماشین زبان  اسمبلی میگویند برای این که، این مفهوم را بهتر متوجه شوید برای شما یک مثال میزنیم.

فرض کنید شما می خواهید از متصدی  کتابخانه کتاب به امانت بگیرید، ابتدا شماره عضویت خود را به متصدی می دهید، او با وارد کردن شماره درون کامپیوتر می تواند به تاریخچه عضویت شما دسترسی پیدا کند، این فرایند همان بر نامه نویسی است که دستوراتی را به سیستم میدهند تا تاریخچه عضویت شما را برای متصدی نمایش دهد.

تفاوت زبان های بر نامه نویسی

شاید تمامی بر نامه نویسی ها به ظاهر یکسان باشند ولی تفاوت هایی باهم دارند، مثلا برنامه نویسی شی گرا، پایگاه داده و زبان های بر نامه نویسی، مانند php ، python ، c#، c،و …. می باشند که می بایست در محیطی مناسب با قواعد درست نوشته شود تا خروجی مناسب را تحویل دهد، این را بدانید که یک کامپیوتر اشتباه نمیکند، اشتباهات رخ داده مربوط به باگ های برنامه که ناشی از اشتباهات برنامه نویس است، می باشد.

باید توجه داشته باشید بر نامه نویسی، فراتر از حل یک مسئله می باشد، می توان گفت نرم افزار ها و برنامه ها برای رفع یک مشکل خاص طراحی می شوند و به بازار جهانی عرضه میگردد، هر چقدر مشکل بزرگ تر و خاص تر باشد ان نرم افزار معروف تر و پر کاربرد تر خواهد بود.

دنیای امروزه پر از زبان بر نامه نویسی می باشد که هر کدام از آن ها برای کار خاصی به درد  میخوردند، امروزه رشد تکنولوژی به حدی پیشرفت کرده که برای تمامی اجسام می توان اپلیکیشن نوشت.

شاید این  سوال پیش بیاید که چرا برنامه نویسی؟

باید این گونه مطرح کرد که شما با بر نامه نویسی، می توانید بازی های خود، وبلاگ یا پروفایل شخصی خود ، یک سایت یا شبکه اجتماعی مانند فیس بوک و… را داشته باشید، می توان گفت بر نامه نویسی سرگرم کننده است.

زبان برنامه نویسی، یعنی ایجاد لیست کار هایی برای کامپیوتر، بر خلاف ما انسان ها دستورالعمل و کار هایی که برای کامیپوتر می نویسیم باید دقیق و  منطقی باشد.

پیدایش زبان های برنامه نویسی

بعد از به وجود آمدن برنامه نویسی تعدادی زبان برنامه نویسی برای نوشتن دستورات به کامپیوتر به وجود آمد، در این بخش چند زبان معروف را برای شما معرفی خواهیم کرد.

در سال 1970 زبان  C توسط ریچی به وجود آمد،این زبان از ترکیب زبان B و BCPL به وجود آمد.

در سال 1979 استراس تروپ که برروی زبان C کار می کرد آینده زبان C++ را مطرح کرد، که متشکل شده از کلاس های C هستند.

بعد از این دو زبان، شرکت sun microsystems در سال 1995 زبان جاوا را منتشر کرد، در سال 1999 شرکت sun اجازه استفاده از زبان جاوا را به ماکروسافت داد تا درسیستم عامل خود از آن استفاده نمایند.

در این حین این دو شرکت به مشکل خوردند و ماکروسافت زبان شی گرایی جدید که مانند C++ بود را عرضه کرد، ابتدا نام این زبان را cool قرار دادند ولی چون مناسب نبود در سال 2000 نام آن را به C# تغییر دادند.

زبان پایتون در سال 1990 توسط گیدو ون رسوم طراحی شد، یک زبان سطح بالا و شی گرا بود.

نتیجه گیری

میتوانیم برنامه نویسی را مانند تیم فوتبال در نظر گرفت ،  که با ارامش برای یک هدف خاص تلاش میکنند، از شکست  نمی ترسند و در صورت شکست به پا بر میخیزند.

در باره برنامه نویسی در سایت ویکیپدیا بیشتر بخوانید.

دیدگاهتان را بنویسید